Werkvormen

Creatief coachen:

Op een creatieve manier communiceer ik met kinderen om wat innerlijk leeft en belangrijk voor hen is, naar buiten te brengen en te laten zien. Voor jonge kinderen is dit een fijne, speelse en interessante manier van coachen omdat zij verbaal nog niet het vermogen om hun gevoelens te benoemen. Ook voor oudere kinderen is deze creatieve manier zeer geschikt. Het is leuk om creatief bezig te zijn, ze leren zichzelf beter kennen: wat zijn hun valkuilen en hun kwaliteiten? Creatief coachen geeft een kind de kans op een verhelderende kijk op zichzelf en kan helpen bij moeilijke momenten in het leven zoals pesten, scheiding, angsten, examenvrees, weinig zelfvertrouwen, concentratieproblemen, agressie,…

Creatief coachen kan zijn: tekenen, schilderen, boetseren, collage maken, werken met vormen en kleuren, ..


Visualiseren:

Door visualiseren breng je het kind in contact met zijn fundament, zijn IK kracht, zijn innerlijke wijsheid, het innerlijke weten. In een veilige sfeer gaan we op zoek naar het herstellend vermogen, waar alle antwoorden al aanwezig zijn, in het kind zelf en deze activeren. We doen oefeningen om de IK kracht te versterken en werken aan het lichaamsbewustzijn. Dit is essentieel om het kind weer in zijn kracht te kunnen zetten en in zichzelf te kunnen laten geloven.


EFT (Emotional Freedom Techniques):

EFT is een eenvoudige techniek, gebaseerd op de Chinese Geneeskunde die zich richt op het energiesysteem van de mens. Deze geneeskunde gaat ervan uit dat wanneer het energiesysteem geblokkeerd wordt, dit emotionele en/of fysieke problemen tot gevolg kan hebben. Er is een samenhang tussen dit energiesysteem en de werking van de organen en gemoedstoestanden. EFT is een afgeleide van de Chinese acupunctuur, maar zonder naalden. In plaats van naalden wordt bij EFT zachtjes met de vingers geklopt op belangrijke acupressuurpunten. De doelstelling van EFT is emotionele vrijheid. Negatieve emoties zoals boosheid, angst, verdriet, schaamte, schuldgevoel,… of vastzittende overtuigingen zoals ‘ik ben het niet waard’, ‘ik kan dat niet’, ‘ik durf dat niet’,… zorgen voor blokkades in ons energiesysteem. Deze blokkades zijn vaak voelbaar in ons lichaam. Met EFT kan je deze negatieve blokkades omzetten waardoor het energiesysteem weer optimaal kan functioneren. Dit zorgt dan voor emotionele vrijheid, innerlijke rust, levensvreugde en plezier. Daarnaast kan het een positief effect hebben of je gezondheid.


Ontspannings – en relaxatie technieken:

In het leven zal het kind veel leuke dingen meemaken, maar ook stress moeten overwinnen. Een beetje stress is goed, maar te veel stress kan veel inpakt hebben op een kind. De gevolgen kunnen zich uiten in kleine kwaaltjes zoals pijn, gedrag, humeur,… De meeste kinderen krijgen wel eens emotionele – en gedragsproblemen maar door de bijkomende factor stress kan alles veel erger maken. Onze kinderen worden onze overspoeld door een overaanbod aan informatie, ook dit brengt stress met zich mee. Ook de toenemende verwachtingen naar onze kinderen maakt het niet gemakkelijk. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, boosheid, agressief gedrag, slaapproblemen, zich niet lekker in hun vel voelen, lichamelijke klachten,… De kinderen van deze tijd kennen nauwelijks het woordje verveling, of ‘rust’ is soms ver te zoeken.
Via relaxatie – en ontspanningsoefeningen leert het kind hoe het tot rust kan komen. Het kind komt beter in balans, in verbinding met zichzelf en de omgeving. Een ontspannen kind staat open voor nieuwe indrukken.


Schatgravers:

Schatgravers is een kaartspel. Het spel bestaat uit karweikaarten, dit zijn opdrachten die zijn verdeeld in prikkelende en levensomhelzende thema’s. Ook zijn er schatkaarten, hier staan waardevolle eigenschappen op om van en met elkaar te ontdekken.
Schatgravers laat je op dynamische wijze verbinden met jezelf en de ander. Je wordt volgegoten met welgemeende en onderbouwde complimenten. Je krijgt een completer beeld van jezelf en je medespelers, maar stiekem ook van andere mensen om je heen.Je zult verrast worden door je eigen en andermans kwaliteiten en het ontdekken van klein geluk op speelse wijze.

De schatkaarten

Op de schatkaarten staan eigenschappen op om van en met elkaar te ontdekken. Door de hoeveelheid aan schatkaarten, 107 stuks, krijg je een compleet beeld van zowel je eigen capaciteiten als die van de andere spelers.

versterken je zelfbeeld

stimuleren je zelfvertrouwen

vergroten je zelfinzicht

laten je op speelse wijze verbinden met jezelf en de ander

bevordert de tolerantie onderling

laten je nu en in de rest van je leven schatten bij jezelf en anderen herkennen

De karweikaarten geven zelfinzicht, plezier en luchtigheid. Ze zijn onderverdeeld in levensomhelzende thema’s:

Cat-5-30x30pxLiefs:

Liefs voor jezelf en anderen ervaren

Cat-2-30x30pxSchatten:

Jouw schatten en die van anderen opgraven

Cat-4-30x30pxWensen & dromen:

Wensen en mooie dromen de wereld in sturen

Cat-6-30x30pxHier & nu:

Stilstaan en bezinnen

Cat-1-30x30pxFantasie:

De kracht van de verbeelding voelen

Cat-3-30x30pxGenieten:

Aandacht geven aan kleine bijzondere dingen

Schatkaarten-3

Schatgravers expeditie:

Ga je mee op expeditie?

Schateiland Expeditie methode is een mooie werkvorm om een eigen schateiland te ontwerpen en zo je eigen schatten te ontdekken. Voor kinderen is het uitnodigend om zichzelf creatief te uiten. In plaats van door alleen via praten zichzelf onder woorden te brengen. Op creatieve en speelse wijze komen de kinderen superveel te weten over zichzelf en in een groep over elkaar.

Doelen van de methode

Schateiland expeditie laat alle deelnemers:

 • Wensen, struikelblokken en oplossingen op creatieve wijze helder krijgen.
 • Inzicht verkrijgen in hoe je jouw schatten krachtig en praktisch kunt inzetten.
 • Spelenderwijs ontdekken welke schatten je in jezelf zou willen versterken.
 • Vanuit verbeelding en creativiteit meer zelfkennis en zelfvertrouwen opbouwen.
 • Bewust worden van eigen innerlijke processen.

Friends resilience:

Het belangrijkste in hun leven: vrienden zijn met jezelf!
Kinderen die last hebben van angsten, piekeren of een fixed mindset, …
Dit programma zorgt ervoor dat kinderen weer:

 • weerbaar worden
 • emotioneel veerkrachtig zijn
 • hun angsten de baas zijn
 • zelfvertrouwen opbouwen

… met het vriendenprogramma!

Het vriendenprogramma is een programma voor (gevoelige) kinderen tussen de 5 en 12 jaar. Kinderen die verlegen of onzeker zijn, bang zijn om dingen fout te doen, angstig zijn of situaties vermijden. Kinderen die moeite hebben om met hun gevoelens om te gaan of die negatief over zichzelf denken en piekeren. Maar ook voor kinderen die gepest worden en niet zo weerbaar zijn.

Het leert kinderen over gevoelens, lichaamsseintjes, ontspannen, helpende gedachtes, support teams en jezelf belonen. Een fantastisch programma dat aan de slag gaat met zowel het lichaam als met gedachten en gedrag.

Het vriendenprogramma is toepasbaar in groepstrainingen of individuele coaching.

 1. FIJN: vrienden – voor jonge kinderen van 5 t/m 7 jaar 
 2. Vrienden voor het leven – voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
 3. Vrienden voor jongeren – voor jongeren vanaf 12 jaar

Zelfvertrouwen en weerbaarheid.
Het versterken van de emotionele veerkracht.

Erkend, wetenschappelijk bewezen en compleet

Het vriendenprogramma is erkend door het Nederlands Jeugd Instituut en The World Health Organisation. Het is oorspronkelijk in Australië ontwikkeld onder de naam: Friends Resilicience programme. Dit was in nauwe samenwerking met wetenschapper en onderzoeker kinderpsychologie: Dr. Paula Barrett.

Het vriendenprogramma is evidence based. Dat wil zeggen dat het wetenschappelijk bewezen is dat het programma:

 • depressie bij basisschoolkinderen helpt verminderen
 • zelfregulatie van emoties verbeterd
 • positief denken versterkt

Verder is het zeer compleet, omdat het voor een heel scala aan problematieken werkt!

Theme: Overlay by Kaira